TikTok-vaikuttajamarkkinointia ei rakenneta Instagram-universumin opein

TikTok-vaikuttajamarkkinointia ei rakenneta Instagram-universumin opein

Vaikuttajamarkkinoinnin opukset ja artikkelit toistavat samaa vanhaa mantraa, joka ohjaa TikTok-markkinoinnin suunnittelussa helposti väärille poluille. Esittelen tässä tekstissä mielestäni vääriä tai vanhentuneita oppeja ja tarjoan samalla mahdollisia ratkaisuja:

”Vaikuttaja tuntee yleisönsä parhaiten”

Paitsi ettei tunne, kun TikTokista puhutaan. Tokkerilla on toki oma ydinryhmänsä, mutta se on kokonaisuuden kannalta pieni. TikTok-videonikkarin yksittäisen videon katsojista tyypillisesti 5-20% on seuraajia, loput algoritmin määrittelemä yleisö ihmisiä, joita se otaksuu juuri tämän videon kiinnostavan.

Ratkaisu: Käytä aina maksettua mainontaa, ja nappaa haluttu ryhmä mitatusti kiinni.

”Tarkista vaikuttajan demografia!”

Onko sillä valintojen kannalta merkitystä, jos sisältö joka tapauksessa jaetaan videokohtaisesti tai mainonnalla? Fiksumpaa on käyttää kahvikupillinen ja tutustua rauhassa tokkerin sisältövirtaan: sopiiko tämä henkilönä meille, millaista keskustelua kommenteissa käydään, mitä muita vaihtoehtoja meillä on?

Ratkaisu: Käytä aikaa itse tokkeriin tutustumiseen tai luota kumppanin näkemykseen.

”Vaikuttajalle pitää antaa vapaat kädet”

Tyypillisesti isoissa markkinoinnin kokonaisuuksissa on tehty viikkoja töitä kampanjan viestien muotoiluun. Monimediaisessa kamppiksessa yksittäisillä kanavilla ja keinoilla on omat tavoitteensa sekä roolinsa kampanjan vaikutusmallissa.

Ellei tokkeri ole ollut ensimmäisestä suunnittelupalaverista lähtien mukana, tokkerilla on murunen siitä informaatiosta mitä toimistoilla on. Harva vaikuttaja on markkinoinnin ammattilainen, joka osaa katsoa esimerkiksi sisältökonseptia asiakkaan intressien näkökulmasta.

Taiteellinen vapaus ei ole lopputuloksen kannalta optimaalinen. Kyse on eri näkökulmien sovittamisesta.

Ratkaisu: Käytä toimistoa, joka ymmärtää tokkereita, kanavan logiikkaa, kaupallisia tavoitteita ja näiden toimivaa symbioosia osana isompaa lähtöä.

”Mikä kamppiksen engagement on/oli?”

Engagement eli reaktiot sisältöön on Instagram-universumin lempidatapiste, koska siitä on perinteisesti ollut helppo napata kiva luku raporttiin. Ihmiset tykkäsivät – kampanja onnistui! Kuka oikeasti uskoo tähän höpönlöpöön?

Useimmiten asiakkaan tavoite on nostaa myyntiä tai tunnettuutta. Engagement ei mittaa tätä tavoitetta.

Ratkaisu: Mitataan sitä mitä tavoitellaan. Jos haetaan myyntiä taktisella pläjäyksellä, yritetään eritellä vaikuttajakamppiksen attribuutio mahdollisimman tarkasti myyntiin.

Jos tahtotila on, että ihmiset viihtyvät mahdollisimman pitkään kamppiksen parissa tai tavoitellaan maksimaalista huomioarvoa tai muistettavuutta; mittaa kampanjan katseluaikoja tai toteuta laadullinen jälkitutkimus; liikuttiko kamppis tunnetiloja, jos niin millaisia?

Haluatko kuulla lisää näkemyksiä TikTokista? Laita koodia: ville.aarnio@sakea.fi

Siirry tästä takaisin etusivulle

Ville Aarnio

ville.aarnio@sakea.fi